Vegán répatorta – gyors, olcsó és finom!

Nah, nem a jelenleg futó vegán vonatra szerettem volna ezzel a recepttel felpattanni, egyszerűen csak megtetszett a gondolata egy cukor, tej és tojásmentes répatortának. A répatorta szerintem az egyik lekedveltebb süteményem, egyszerűen oda vagyok az állagáért és a fűszeres ízéért. Sokszor gondolkodtam már, hogy a hagyományos sok cukrot, olajat vagy vajat igénylő receptet ki kellene váltani valami könnyedebb változattal, már ami a felsorolt összetevőket illeti (hiszen az én változatom sem kalóriaszegény). Kísérleteztem már régebben is több recepttel (videóban is mutattam nektek), de valahogy ez az első, amit mondhatni minden mentesnek tudok nevezni, finom és még olcsó is.

Vegán répatorta

Vegán répatorta

Nekik is jó, nekem is jó

Sokszor kaptam olyan kérést, hogy jó lenne ha mutatnék olyan recepteket is a csatornán, amit különböző ételérzékenységben szenvedő betegek is fogyaszthatnak. Soha nem állt távol tőlem a receptek ezen világa sem, mert sok ismerősöm és rokonom küzd valamiféle intoleranciával. Szeretem a gyors, olcsó és egyszerű recepteket, így ilyen téren is jól jöhetnek ezek a tippek. Jó magam nem tartok semmi specifikus étrendet, és érzékeny sem vagyok, de nagyon szívesen próbálok ki bármit.

Így is, úgy is jó

Ebben a vegán répatorta receptben az a legjobb, hogy minden összetevője könnyedén variálható, így ha valami nincs otthon, nagyon könnyű helyettesíteni. A helyettesítő termékekre adok néhány tippet, kísérletezzetek bátran, a recept nagyon jól bírja. A legtöbb esetben én az amerikai cup mércét használom, amit egy átlagos bögrével tudtok helyettesíteni, de a beszerzése is egy filléres dolog.

Vegán répatorta

Vegán répatorta:

Összetevők

A tortához:

  • 15-20 darab nyers, puha datolya (+1 dl langyos víz)
  • 1 egész és 1/3 cup növényi tej (más folyadék is használható, akár almalé is)
  • 2 ek almaecet
  • 2-3 púpos ek kókuszzsír (margarin, de még olaj is használható)
  • 1 ek chia mag vagy pedig darált lenmag
  • 2 egész és 1/2 cup liszt (lehet darált zabpehely vagy gluténmentes változat is)
  • 2-3 közepes répa reszelve
  • 150-200 gramm diákcsemege darálva (lehet csak csonthéjasokat is használni, de jól illik bele a mazsola)
  • 0/5 tasak sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • kevés só
  • 2 kk fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • ízlés szerint vanília kivonat
  1. Nagyon gyorsan összeállítható a recept. A puha datolyákat nagyjából 1 dl langyos vízzel együtt le kell pürésíteni. Ha szárazabb datolyánk van, akkor érdemes néhány órán át áztatni azokat, és csak azután pürésíteni.
  2. Egy nagyobb keverőtálba átrakjuk a pépesített datolyát, ez lesz az édes ízt adó összetevőnk. Ugyan ebbe az edénybe kerül a többi nedves összetevő is. A növényi tej, almaecet és a kókuszzsír. Jöhet a vanília kivonat, a chia mag és a fűszerek is. Én most csak fahéjat és gyömbért használtam, de akár mézeskalács fűszerrel is készíthetitek, azzal is nagyon finom.
  3. A harmadik lépésben a gyalult répát és az aprított magvakat, valamint az aszalványokat keverem a nedves részhez. Mint írtam, a mazsolát, vörös áfonyát nem muszáj használni, csak ha kedvelitek. Ez is ad egy kellemes állagot, valamint enyhén édes ízt az egésznek.
  4. Utolsó rész a liszt, a sütőpor és a szódabikarbóna. Alaposan elkeverem a száraz összetevőket a nedves résszel. Egy sűrű állagú tésztát kell kapnunk. Nem kell aggódni szépen megfog emelkedni.
  5. 150 ˙C-on légkeveréses sütőben 40 percig, valamint tűpróbáig sütöm. Ha a tészta nem ragad a beleszúrt eszközre, akkor hagyom kihűlni.

A krémhez:

Többféle krémet is használhatunk a répatorta megtöltéséhez. Ha valaki nem ragaszkodik a tejmentességhez, akkor javaslom neki az egyszerű, de annál finomabb mascarpone változatot. Én mindig ezt szoktam készíteni, mert gyors és szuper finom. Ha valaki pedig olcsón és természetesen vegán alapokon szeretne krémet készíteni a torához, akkor valamilyen növényi alapú tejszínt javaslok, amit könnyedén ízesíthetünk egy kevés citromhéjjal és cukorral. De sűrűbb puding is készíthető növényi tejből, amibe szintén kerülhet többféle ízesítő. Nem lesz tradicionális, de mint mondtam, nagyon jól lehet variálni a dolgokat. A mostani esetben én egy natúr kókuszjoghurtot kombináltam egy kevés datolyával, vaníliával és kókuszzsírral. A joghurt savanykás íze emlékeztetett a mascarpone aromájára, de attól egy sokkal könnyedebb krémet kaptam. Ha pedig valakinek nem számít az ár, akkor érdemes lehet a kesudióból készült krémet kipróbálni, az internet teli van jobbnál jobb receptekkel 🙂

Mascarpone krém:

  • 250 gramm mascarpone
  • 1-2 ek porcukor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 0/5 citrom kifacsart leve
  1. A kézi vagy robotmixerrel az összetevőket kikeverjük, és ha a tortánk teljesen kihűlt, akkor a krémmel megkenjük a tetejét.
  2. Extra dekorációként pirított diót vagy kókusz chipset is használhatunk.

Vegán kókuszjoghurtos krém:

  • 1,5 dl joya natúr kókuszjoghurt (lehet másikkal is működik)
  • 10 db nyers, puha datolya
  • vanília kivonat
  • 1-2 ek kókuszzsír
  1. A joghurtot, datolyát, kókuszzsírt és vanília kivonatot turmixba vagy pedig konyhai aprítóba rakunk. Pépesre keverjük az összetevőket. 1 órán át a hűtőben pihentetjük, ennyi idő alatt egy picit vissza dermed a krém a kókuszzsírnak köszönhetően és könnyen kenhető lesz.

Vegán répatorta

Összességében nagyon elégedett volt mindenki a tortával. Kimondottan szaftos, puha de nem nyers érzetű a tésztája. Talán a legjobb répatorta, amit eddig ettem. A belekerülő magvaknak és aszalványoknak köszönhetően nagyon jó a textúrája. A datolya olyan édes ízt kölcsönöz neki, mint a hagyományos cukor. Így az édesszájúak egyáltalán nem is veszik észre a turpisságot. Én egy picit édesebbnek találom az általam kedvelt szintnél, így legközelebb picit kevesebb datolyát teszek majd bele. Ki fogom próbálni a növényi tej helyett az almaleves változatot is, úgy gondolom egy kellemes savanykás alapot ad majd az egésznek. A tetejére került kókuszjoghurtos krém is nagyon finom lett, pedig nem is gondoltam volna.

Ha kipróbáltad valamelyik receptemet és szívesen megosztanád velem és a többiekkel, akkor használd a #tündérkertrecept vagy pedig a #tündérkertblog hashtaget

-Rita